AMERICAN FOOD: POP-CORN
All corn does not pop. A seed or kernel of corn must have 14 percent water in it to pop. Other kinds of corn have less water and do not pop. When you put a kernel of corn on a fire, the water inside makes the corn explode. This makes a "pop" noise. That is why we call it pop-corn.
The American Indians popped corn a long time ago. The Indians knew there were three kinds of corn. There was sweet corn for eating, corn for animals and corn for popping. The Indians introduced corn to the first settlers, or Pilgrims, when they came to America in 1620. One year after they came, the Pilgrims had a Thanksgiving dinner. They invited the Indians. The Indians brought food with them. One Indian brought pop-corn!
Since that time Americans continued to pop corn at home. But in 1945 there was a new machine that changed the history of pop-corn. This electric machine popped corn outside the home. Soon movie theaters started to sell pop-corn to make more money. Pop-corn at the movies became more and more popular. Today, Americans still continue the custom of eating pop-corn at the movies.
Americans use 500 000 pounds of pop-corn every year. Many people like to put salt and melted butter on their pop-corn. Some people eat it without salt or butter. Americans love their pop-corn!
VOCABULARY
corn [kɔ;n] - збірн. зерновые; пшеница (в Великобритании);
овес (в Шотландии); маис (в Америке и Австралии)
to pop [pɔp] - лопаться с треском (о підсмажувані кукурузные зерна, каштаны и т.д.)
seed [si:d] - зерно; збірн. семена
kernel ['kə:nl] - зерно, зернышко (злаковых)
to explode [ɪks'pləud] - взрывать, взрывать
settler ['setlə] - колонист, поселенец, скватер
QUESTIONS
1. What kinds of corn pop can?
2. What makes the corn explode?
3. Who introduced corn to the first settlers? When?
4. When was electric machine that popped corn outside the home invented?
5. Why did movie theaters start to sell pop-corn?
6. How do you like eating pop-corn?
Американская еда: попкорн
Не все зерна лопаются с треском. Зерно должно иметь 14 процентов воды, чтобы лопнуть с треском. Другие виды зерна имеют меньше воды и не лопаются с треском. Когда вы кладете ядро зерна на огонь, вода внутри заставляет зерно взорваться. Оно создает звук «выстрела». Вот почему мы называем попкорном кукурузное зерно, которое взрывается.
Индейцы давно делали попкорн. Индейцы знали, что есть три вида кукурузы. Была сладкая кукуруза для еды, кукуруза для животных и кукуруза для того, чтобы лопаться с треском. Индейцы открыли кукурузу для первых поселенцев, или пилигримов, когда они прибыли в Америку в 1620 г. Через год после приезда пилигримов они имели обед ко Дню благодарения. Они пригласили индейцев. Индейцы принесли еду с собой. Один индеец принес с собой жареные кукурузные зерна!
С того времени американцы продолжают жарить кукурузу с треском дома. Но в 1945 г. новая машина изменила историю попкорна. Эта электрическая машина делала попкорн за пределами дома. Скоро в кинотеатрах начали продавать попкорн, чтобы заработать больше денег. Попкорн во время просмотра кинофильмов становился еще более популярным. Сегодня американцы все еще продолжают обычай есть попкорн во время просмотра кинофильмов.
Американцы употребляют 500 000 фунтов попкорна ежегодно. Многие любят добавлять соль и класть топленое масло на попкорн. Некоторые люди едят его без соли или масла. Американцы любят свой попкорн!