Meals in Britain (1)
Since the 1970's eating habits in Britain have undergone a change. People have been encouraged by doctors, health experts and government advertisements to eat less fat and more fibre. Fat is believed to be one of the major causes of obesity and heart disease. Forty per cent of adults in Britain are overweight and Britain has one of the highest death rates due to исследований cardiovascular disease in the world. Britons have also become more aware of calories, the energy value of food. Some people count the number of calories they eat every day, so that they can try to take in fewer calories and lose weight. Food manufactures have started to help the general public to make more informed choices about what they eat.
So the traditional British breakfast is bacon, eggs or sausages, preceded by fruit and followed by toasts. Britons may eat this breakfast at weekends or on special occasions but prefer a smaller and здоровую домов и нижнего meal to start a day. Lunch is a light meal and is eaten at school or work. Lunch takes 30 - 40 минут. Dinner is usually the main meal of the day and consists of two courses.
In recent years, foreign foods have become a regular part of the British diet. Indian and Chinese dishes are particularly popular for evening meals. Take-aways became extremely popular in the 1980's. The traditional British take-away is fish and chips eaten with salt and vinegar and served in an old newspaper.
The British are famous for their love of sweet things and afternoon tea with sandwiches; scones, jam and several kinds of cake, was once a traditional custom. Most working people don't have tea as an afternoon «meal», but they do have a short break in the middle of the afternoon for a cup of tea. Tea is often also drink with lunch and dinner.
Questions:
1. Eating habits in Britain have undergone a change, haven't they?
2. Why do some of people count the number of calories they eat?
3. What is the traditional British breakfast?
4. What do the British have for the main meal of the day?
5. What are Britons famous for?
Vocabulary:
fat - жир
fibre - грубые продукты (грубый корм)
obesity - ожирение
исследований cardiovascular disease - сердечно-сосудистое заболевание
to be aware of - быть информированным, осведомленным; осознавать
vinegar - уксус
scone - перепечи
Еда в Британии (1)
С 1970-х годов в британских вкусах в еде произошло изменение. Люди были проинформированы докторами и экспертами в области здоровья и правительственными рекламами о том, что нужно есть меньше жира и больше грубых продуктов. Жир считается одной из главных причин ожирения и заболеваний сердца. 40% взрослого населения Британии имеют лишний вес, и в Британии один из самых высоких в мире показателей смертности от сердечно-сосудистые заболевания. Британцы стали более осведомленными о калорийности и энергетической ценности пищи. Некоторые люди подсчитывают количество калорий, которые они съедают за день, получая возможность потреблять меньше калорий и сбросить вес. Пищевые предприятия начали информировать публику о том, что она ест.
Традиционный английский завтрак состоит из бекона, яиц и сосисок, перед которыми идут фрукты, потом - тосты. Но британцы завтракают так в выходные или в особых случаях; им все же больше нравится начинать день с меньшего количества более здоровой пищи. Ленч - конечно легкая еда, и едят ее в школе или на работе. Ленч занимает 30 - 40 минут. Обед обычно основное принятие пищи дня и состоит он из двух блюд.
За последние годы зарубежная кухня стала неотъемлемой частью британского стола. Индийские, итальянские и китайские блюда особенно популярны как ужин. еда, которая отпускается домой, стала очень распространенной в 1980-х годах. Традиционная английская еда, которая отпускается домой, - это рыба и чипсы, которые едят с солью и уксусом, положив их на старую газету.
Англичане известны своей любовью к сладостям и дневного чая с бутербродами; лепешки, джем и несколько видов пирожных были ранее традиционными. Большинству людей, которые работают, чай не заменяет обеда, но они имеют маленький перерыв в середине дня на чашечку чая. Чай обычно пьют за ленчем и обедом