Английский язык
Уроки Английского языка
Все предметы
ВНО 2016
Конспекты уроков
Опорные конспекты
Учебники PDF
Учебники онлайн
Библиотека PDF
Словари
Справочник школьника
Мастер-класс для школьника

Texts for topics - Мегазбірка тем по английскому языку
THE ENVIRONMENT

KEEP FRESH FOOD

Food, which is left open to the air will go bad unless something is done to keep it fresh. Some foods go bad very quickly. Milk and other milk products will go sour in a few hours. Raw meat will go off in about a day. Bread, cake and other similar foods will go stale in a couple of days. Even many fruits and vegetables will go rotten in less than a week. It has always been important, therefore, to find ways of preserving food in order to keep it fresh and delicious.

Some methods of preserving food are very old. For example, food w?s dried, smoked, or salted thousands years ago. But it was in the early nineteenth century that many of the methods that we use today were invented.

In 1810 Frenchman, Nicholas Appert, discovered a way of keeping food fresh by putting it in bottles and glass jars. The bottled food was heated and no air was allowed to get in. In 1834, Peter Durand, an Englishman, invented the process of canning. He managed to preserve food in air-free metal tins. Finally, in 1831 an American called John Gorric invented the refrigerator, so that food could be kept cold or frozen. Together, these three men and then inventions (bottled, tinned, and frozen food) have had an enormous effect on what we eat and the way food is bought and sold today.

VOCABULARY

fresh [freʃ] - неиспорченный, свежий

to go off - портиться (о мясе)

stale [steɪl] - несвежий, черствый

canning ['kænɪŋ] - консервирование

tin [tɪn] - жестяная банка; банка консервов

frozen ['frəuzn] - замороженный

tinned [tɪnd] - консервированный; запаянный в жестяную коробочку

QUESTIONS

1. What happens to food, which is left open to the air?

2. How long milk and other milk products, raw meat, bread, cake, and other similar foods, fruit and vegetables are kept fresh?

3. What are the ways of preserving food in order to keep it fresh ?

4. What methods of preserving food are very old?

5. Who are three men who invented Ways of keeping food fresh? What are the methods?

6. How do you keep fresh food ?

Сохранение продуктов свежими

Продукты, оставленные на воздухе, будут портиться, если каким-то образом не обеспечить их свежесть. Некоторые пищевые продукты портятся очень быстро. Молоко и другие молочные изделия скиснуть в течение нескольких часов. Сырое мясо испортится за день. Хлеб, торги и другие подобные продукты станут черствыми через два дня. Даже большинство фруктов и овощей сгниют менее чем за неделю. Поэтому завжди было важно найти способы хранения продуктов, чтобы они оставались свежими и вкусными.

Некоторые методы хранения продуктов очень старые. Например, тысячу лет назад продукты сушили, коптили или солили. Но лишь в начале девятнадцатого века было изобретено много из тех методов, которые мы используем сегодня.

1810 г. француз Николас Апперт изобрел способ хранения продуктов свежими, помещая их в бутылки и стеклянные кувшины. Продукты, помещенные в бутылки, нагревались, но воздух не поступал внутрь. в 1834 году англичанин Питер Дуранд изобрел процессконсервирования. Ему удалось законсервировать продукты в металлических банках (или жестяных банках) без воздуха. Наконец, в 1831 г. американец по имени Джон Горрік изобрел холодильник, чтобы продукты могли храниться холодными или замороженными. Эти трое людей и их изобретения (размещение в бутылки, консервирования и замораживания продуктов) имели огромное влияние на те продукты, что мы едим, и на те, которые сегодня покупаются и продаются.